Tarta gruszkowo-morelowa.


Tarta gruszkowo-morelowa to najlepsza rzecz, jaką zjecie na jesień. Przepis dostałam ponad dziesięć lat temu od Alicji z bloga Wielki Apetyt i od tego czasu raczę nim gości i siebie jak tylko pierwsze gruszki pokazują się w sklepie.

Przepis jest bardzo prosty, ja czasami używam zamiennie zamiast moreli, dżem z brzoskwiń. Lub mieszam oba. I to jedyna zmiana jaką wprowadzam. Jak już sobie ją zrobisz, usiądź do nowych wpisów Miejscach z klimatem i zaplanuj swój jesienny weekend!

SKŁADNIKI:

  • 250g ciastek digestive
  • 10 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • duży cukier wanilinowy
  • 250g masła
  • 5 gruszek
  • 2 słoiczki konfitury morelowej
  • orzechy krojone

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kruszymy ciastka i łączymy je z  pozostałymi suchymi produktami. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim formę do tarty. Na wierzch układamy krojone w plasterki gruszki i posypujemy orzechami. Zapiekamy 50 minut  temperaturze 200 stopni. Następnie smarujemy konfiturą i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.