Cynamonki.


Cynamonki. W sumie nie bardzo wiedziałam, o co chodzi z tym szałem na bułeczki cynamonowe, dopóki nie spróbowałam. Tomek przeglądał wszystkie możliwe social media z bułeczkami w rolach głównych, więc się zlitowałam i zrobiłam. Teraz mogę podzielić się z Tobą moimi tipami, co zrobić by te bułeczki wyszły. Czy jest łatwo? Długo. I musi być spokojnie. Tylko Ty i bułeczki, żadne rozpraszacze, żaden pośpiech.

Nalej sobie lampeczkę wina i bierz się za cynamonki.

  • Po pierwsze w kuchni musi być ciepło i składniki na ciasto muszą być ciepłe. To jest ciasto drożdżowe, ono nie lubi pośpiechu i zimna.
  • Po drugie cierpliwie wystudź składniki, które trzeba, czyli np.: masło.
  • Po trzecie wszystko zależy od rozczynu. Jak on ci nie wyjdzie, nie masz szans na cynamonki. Jeżeli zobaczysz, że rozczyn nie urósł lub urósł, ale mało, zrób ciastka kruche-szkoda twojego zachodu.
  • Po czwarte użyj brązowego cukru do posypania ciasta.
  • Nie śpiesz się z niczym.
  • Nie bój się grubego ciasta. Nie wałkuj go za cienko.

Ja piekłam z dwóch przepisów i zdecydowanie polecam ci Ania Gotuje. A teraz życzę ci wspaniałych wypieków!


Jedna odpowiedź do “Cynamonki.”