OSCYPEK GDZIE KUPISZ NAJLEPSZEGO W ZAKOPANEM?


Oscypek! Tu znajdziesz opis bacówek z najlepszymi serami w Zakopanem. Zdradzam ci miejsca, w których kupisz najlepszego oscypka w Zakopanem.

To jest tekst dla totalnych laików oscypkowych. Ja takim byłam, bo oprócz mojej wielkiej miłości do tego sera, nie miałam o nim większego pojęcia, zadowalając się każdym serem w tym znajomym kształcie. Dziś, odkąd zamieszkałam w Zakopanem, nie tknę się byle czego. I podzielę się teraz z Wami na temat tej wiedzy tajemnej, dzięki której będziesz wiedzieć gdzie kupisz najlepszego oscypka w Zakopanem.

  • sezon na oscypki trwa od maja (mniej więcej połowy) do początku października
  • oscypek to ser zrobiony z mleka owczego z domieszką krowiego
  • jeżeli czujecie charakterystyczne „skrzypienie” na zębach podczas jedzenia oscypka, znaczy, że ma więcej mleka krowiego
  • jest tylko niewiele miejsc, w którym kupicie w Zakopanem prawdziwego, dobrego oscypka ( poniżej znajdziecie te miejsca)
  • oscypek wyrabiany jest przez Baców, którzy są obecni na Podhalu od ponad 400 lat
  • ze swojego doświadczania wiem, że oscypków się nie mrozi (tzn. fizycznie tak, ale są okropne potem)

OSCYPEK

Ponieważ zazwyczaj wrzucamy do jednego wora nazwę „oscypek” to nauczmy się, co tak naprawdę jest oscypkiem: to duży ser, w kształcie diamentu, lekko żółtawy, twardy i wędzony. Występuje też wersja tak zwana „biała” czyli nie wędzona. Oprócz oscypka mamy dostępne również tak zwane korbace (włosy anielskie), gołki (czyli te okrągłe, większe) i małe, tak zwane redykołki.

Jak poznać, że oscypek jest prawdziwy? Bardzo prosto! Przede wszystkim oscypki kupujemy u Bacy, który siedzi w bacówce, przy której wypasa owce. Owszem warunki sanitarne zazwyczaj w takich miejscach wołają o pomstę do nieba, po trzydziestu sekundach przebywania w takiej bacówce śmierdzicie niemiłosiernie dymem, jednak nie będę Wam ściemniać – to są najlepsze miejsca, w których kupisz oscypka w Zakopanem. Można też kupić po domach, prywatnie, pocztą pantoflową.

Jak rozpoznać te złe? Każdy, który ma jakiekolwiek przeinaczenie w słowie oscypek (np: O!scypek, scypek, ser Bacy), nie ma certyfikatu i nie wyrabia prawdziwego oscypka. Ładne domki stylizowane na bacówki przy szlakach często mają sery z hurtowni, rzadko się zdarza, że skupują od Bacy, raczej pochodzenie ich pozostawia wiele do życzenia.

GDZIE KUPISZ DOBREGO OSCYPKA

Do rzeczy. Gdzie mogę Wam polecić kupić najlepsze oscypki w Zakopanem, które raz na zawsze wywrócą Wasz światopogląd odnośnie do tego sera?

  • Bacówka na Zoniówce: dojazd tylko samochodem i trzeba zamawiać z kilku dniowym wyprzedzeniem. Mimo, że wchodząc do bacówki, widzicie rzędy serów, one wszystkie są sprzedane i nie ma szans na taki „od ręki”. Uczulam na niezniechęcanie się co do wizualnych odczuć tego miejsca – większego burdelu nie widziałam, jak również „prawdziwszych” Juhasów.
  • Bacówka pod Hotelem Kasprowym. Przy drodze, raczej tak z boku, niepozorna chatka, w życiu jako turystka bym się tam nie zatrzymała. Błąd. Jak zawodzi Zoniówka, jedziemy właśnie tam.
  • Bacówka w Kuźnicach. Mam sentyment, bo mieszkam po sąsiedzku i owce czasami pasą się pod moim oknem. Baca przyzwyczajony do turystów, z dobrą gadką sprzedażową, ale sery się bronią.

I tak, to by było na tyle, wiem, że zaraz mi powiecie o „milionie” innych miejsc (jak na przykład mój przyjaciel Yaro o Pani, co stoi na Krupówkach pod „Polsatem” i sprzedaje sery odkąd on odkrył tą krainę na lekcjach geografii), im wszystkim mówię stanowcze nie.