Chałka.


Chałka. Omnomnom. Jakie to jest dobre! I łatwe w przygotowaniu. Jedna z moich ulubionych wariacji na temat pieczywa. Jeżeli już masz za sobą wypróbowanie moich przepisów na chleb pszenny oraz focaccia to czas na chałkę.

Chałka Składniki:

500 g mąki pszennej tortowej
250 ml szklanka ciepłego mleka
80 g masła
7 g suchych drożdży
60 g cukru

Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Masło roztop i ostudź. Dodaj do miski razem z ciepłą (niegorącą) szklanką mleka. Wyrabiaj ciasto minimum 10 minut, aż będzie jednolite. Tak przygotowane ciasto zostaw do wyrośnięcia (w tej samej misce) na dwie godziny. Powinno bardzo wyrosnąć.

Z takiego ciasta możesz upiec dwie mniejsze chałki lub jedną dużą. Ja piekłam jedną. Ciasto podzieliłam na trzy części i zaplatałam warkocze na przemian. Na koniec posypałam kruszonką i odstawiłam do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piekłam w 180 stopniach (góra dół) przez około 25 minut (jak tylko zaczęła się zarumieniać, wyjęłam z piekarnika, żeby się nie przypaliła).

Świetny kurs zaplatania chałki oraz przepis na kruszonkę znajdziesz na profilu Ania Gotuje. Polecam, sama często korzystam!